Anti-horecawetgeving

De meeste cafe’s maken van hun rommelhokken of bijkeukens een rookruimte. Dat was voor het Groningse café de Balk echter niet mogelijk, dus besloot deze de bar in het rommelhok te plaatsen en de rest van het café rookruimte laten. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) keurde het goed dus je zou denken, iedereen gelukkig.

Helaas, wat de VWA er niet bij vertelde was dat de Balk zich op deze manier welliswaar aan het rookebeleid houdt maar het risicio loopt niet meer te voldoen aan de horecawet. Wat de VWA natuurlijk na al het plezier even grondig gaat onderzoeken. Want wie weet valt er er toch nog een vergunning in te trekken.

Oftewel het gaat niet om de gezondheid van burgers, het welzijn van werknemers of creatief ondernemen. Het gaat om onderuit halen en kapot maken. Gewoon, omdat het kán.

Comments (7)Previous

Wat er historisch is aan het sociaal akkoord

Next

Economische crisis .. zorgcrisis

7 Comments

 1. Dit lijkt wel ‘n gespamd blogje…
  ; )

 2. Het werkt! :d

 3. ton

  Als ik nog rookte, was dit zo’n moment om een shagje of sigaret op te steken. Pfff…

 4. Okee, geen populaire mening, maar daar komt ie:

  Heb nou als roker gewoon eens het fatsoen om in *geen enkele* openbare ruimte te roken. Rook prive zoveel je wilt, maar echt, ik hoop het ooit nog eens mee te maken dat de sociale norm zo is dat roken in het openbaar gewoon not done is. Dan hoeft al die wetgeving en verboden ook niet.

  Stel dat ik na het nuttigen van een paar biertjes op tafel klim, en over een niet-drinker begin te urineren omdat ik het afvalproduct van mijn genot kwijt moet. Of dat ik na het zien van een mooie vrouw publiekelijk de hand aan mezelf sla… Ook niet echt maatschappelijk geaccepteerd. Waarom voor rokers dan een uitzonderingspositie?

 5. @ton 🙂

  @Jack Random: Even terugkaatsen. Voor vele malen meer genot, plezier en verslaving worden uitzonderingen gemaakt. Je mag hier naar de hoeren, je kan bij de staat gaan gokken, we betalen ons blauw aan belasting voor projecten voor junks, we hebben coffeeshops waar je mag blowen, cafe’s waar aloholisten uit hun stekker kunnen gaan. We hebben zelfs darkrooms en fetisjpart’s want we leven in een samenleving waarin we vinden dat alles best moet kunnen.

  Alléén als het gaat om roken, dan moeten we elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. Tot zover dat er in een coffeeshop enorme hoeveelheden thc weggerookt mag worden, als er maar geen tabak in zit. Dat sigarenclubs geen uitzondering meer mogen vormen. Dat mensen tegen hun eigen meug in gedwongen worden om zich aan te passen.

  Leg mij dan eens uit waar het fatsoen zit? Waarom kan er geen vergunning komen – we zijn zo dol op die papiertjes – zodat het mogelijk is om een rokerscafeetje op te richten?

  Overigens ben ik een niet-drinker en wordt inderdaad geconfronteerd met wat jij aan taferelen schetst. Dat is meer maatschappelijk geaccepteerd dan je denkt als je het mij vraagt, want dronken haha leuk enzo. Zullen we het maar niet hebben over carnaval, dan staat het leven gewoon een week stil voor dit soort achterlijkheden en meer. Nog geaccepteerder. Voor mij blijft het vooral gek dat ik omringd met alcoholisten en opdringerige mannen (dat was de drank!) in de dranklucht mag staan maar met mijn sigaretje maar thuis moet gaan zitten omdat werkelijk elk alternatief een aanslag op de niet-roker zou zijn.

 6. Luuk

  Roken en drinken zijn slecht voor de volksgezondheid. :d
  Veel vliegen omdat de vliegtax is afgeschaft overigens ook.

 7. kitsels

  sorry hoor random…

  je naam zegt het ook al een beetje: roken is random: urineren vanaf een tafel op iemand niet…(hoewel…dat liujkt mij ook weer een feest apart)…

  als urineren over iemand al vanaf vorige eeuw ‘normaal’ beschouwd zou zijn…had je net zoveel demonstranten gehoord en gezien als over ergens binnen mogen roken…,

  tuurlijk heb ik ervaren als niet-roker welke belasting een niet-roker heeft t.o.v een roker…maaarrrrrrrr geeff uitbaters de kans zelf hun publiek te willen uitkiezen..dus rokerscafe…of niet-rokers cafe….ze issen zo hun maandinkomsten…

  en zeg nou zelf: over een hoofddoek moet ook gediscussieerd worden in de politiek…maar rokers worden uit gebannen…rokers voelen zich meer een paria denk ik…dus even relaxed nu…

  urineren over iemand is nog nooit een maatschappelijke maatstaf geweest…niet roken inmiddels wel…maar als de politiek er echt zo`n groot probleem in ziet: dan gelijk 15 euro per pakkie…en waarom doen ze dat niet???

  het antwoord is denk ik wel overduidelijk….de staatskas…….

  wel de verslaving erkennen en ondertussen de tabak en sigaretten met een lullige 25 eurocent verhogen…tja…iedereen met een behoorlijke verslaving groeit daar toch in mee…

  dus de hamvraag is: willen ze nou wel of niet dat rokers stoppen??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft