“Eerstejaarsstudenten in Nijmegen krijgen maandag een cursus ‘hoe steel ik een fiets?’. Tijdens de cursus, die is georganiseerd door de Nationale Fietsersbond, laat een fietsendief zien hoe hij sloten openbreekt, welke rijwielen een makkelijke prooi zijn en welk fietsen lastiger zijn om te pikken. Bedoeling van de ‘masterclass’ is om de studenten te laten zien welke sloten zij het beste kunnen gebruiken om hun vast te zetten en hoe zij dat het beste kunnen doen. De Fietsersbond hoopt dat alle Nederlandse universiteiten en hogescholen de cursus in 2004 vast op het entreeprogramma zetten.” <bron>

Toegegeven, je zou er van kunnen leren hoe je je fiets het best beschermd. De Fietsersbond wil hiermee de ‘dievencirkel’ zien te doorbreken, namelijk: student koopt fiets en slecht slot, fiets wordt gejat, student koopt fiets en weer een slecht slot etc. Volgens mij creeren ze echter enkel een andere negatieve cirkel. Namelijk: student koopt fiets en slecht slot, fiets wordt gejat, student jat gewoon een andere fiets, etc.

Educatieve introductie tegenwoordig op die Universiteiten (fy)