Zo doet de woningbouw dat II

Op 17 augustus 2006 poste ik al boos over het feit dat de woningbouw al vier jaar problemen binnenshuis loopt af te doen maar wel de buitenboel grandioos gaat renoveren en allee, afgelopen vrijdag ‘al’ kwamen er twee personen van de woningbouw langs om er – voor de vijftigste keer – over te praten (overigens dankzij de externe aannemer van de renovatie, die al vanaf augustus meldingen voor ons deed en een week terug onnoemelijk de pest inkreeg dat ook naar hem blijkbaar niet geluisterd werd). Of er nu eindelijk eens wat uitkomt is nog maar de vraag, het gesprek was toch wel weer op het debiele af.

Zo debiel dat het een wat langer verhaal is geworden dan de bedoeling. De zaak is eigenlijk simpel, er is al door drie experts, verschillende monteurs, twee opzichters, een monteur van Essent, een installatiebedrijf, de huismeester, de verzekering die ons in het gelijk stelde en nog wat loslopende personen vastgesteld dat alle problemen veroorzaakt zijn door de slechte staat van de woning en achterstallig onderhoud. De eerste opzichter die het vochtprobleem heeft laten oplopen tot een weggeschimmelde badcel is inmiddels ontslagen vanwege wanprestatie en puur hufterig gedrag, het onderhoudsbedrijf wat er met de pet naar gooide is om precies die reden failliet gegaan. Er was sprake van een gehele renovatie vanwege de slechte staat van de woning waardoor we een klein jaar geen meldingen meer hebben gedaan, maar om budgetaire redenen is besloten alleen de buitenboel te gaan doen en zijn we weer gestart met aan zoveel mogelijk bellen trekken die we kunnen vinden.

Toch worden we behandeld als zijn we een stel achterlijke pubers die moedwillig alles verkeerd doen om zo aandacht te vergaren of iets. Na bespreken van bovenstaande vertelde de mijnheer die hier vorig jaar ook is geweest, een van de experts heeft ingehuurd en de aanbevelingen had overgenomen dat hij hier nooit was geweest (joh). Vervolgens waren alle meldingen vorig jaar opgelost en begreep hij niet wat het probleem was(??) en daarna wist hij miraculeus zich nog wel tot in detail te herinneren wat hij correct had gedaan, al het andere was alleen maar niet waar. Overigens wist hij het beter dan alles en iedereen die hier al over de vloer geweest is want hij was wel opzichter en hij “heeft ook een mening”. Frappant was toen de ander voorstelde de rapporten even opnieuw op te vragen dat nergens voor nodig was en het gezwam daarover ophield. Verder stelde hij toch ook vast dat de badcelproblemen opgelost moeten worden door de muur drie centimeter af te bikken, opnieuw te bedekken en vervolgens tot het plafond te betegelen. Om binnen luttele seconden toch weer de schuld richting ons te schuiven om de meest vreemde redenen. Als je niet thuis bent produceer je geen vocht dus als je wel thuis bent dan produceer je wel vocht! (Ja daar zitten veel steken los he?). We wonen hier wel met twee personen en twee katten en die produceren ontzettend veel vocht (in een vierkamer woning!!). Enerzijds was het onze schuld want we hadden de ramen te weinig ver open staan en dan ventileert het niet genoeg, daarna werd hij sarcastisch want er worden ventilatiesleufjes geplaatst maar dat was belachelijk want wij konden toch wel een raam op een kiertje zetten in plaats van vol open gooien wat we nu zouden doen?! (make up your mind!) Dat er niets gerepareerd was was logisch, want hij was vast wel op de gok langsgeweest maar ik had waarschijnlijk niet open gedaan (bloody shame on me, mijn glazen bol niet gechecked!!!)

De mevrouw die mee was, maakte aanvankelijk weinig goed. Zo had zij buiten staan kijken maar van alle ramen stond het luikje in de huiskamer nu niet open (ja en dan stort je huis in elkaar, dat snapt u ook?!!). Ze vond een klein beetje kalkaanslag op de badcelkraan en zag daarin slecht schoonmaken en ging de kraan stuk, dan was dat wel even mijn schuld (dat het nog opviel tussen de pikzwarte schimmelplekken). Ze constateerde wel reele problemen en dat moesten zij wel oplossen, maar “het is wel erg toevallig dat alleen u al die problemen overkomt mevrouw, dat moet u toch aan het denken zetten” (in een wijk waar alle gevels uit elkaar flikkeren van de houtrot en waarbij de opzichter en het gehele onderhoudsbedrijf gesneuveld is vanwege vele fouten en klachten van medebewoners??!!!)

Het ergste was nog wel dat na veel mot ende discussie ze zei zei “we trekken een streep er onder en gaan het gewoon oplossen. Ik loop vaak door de wijk en de komende weken zal ik van buitenaf controleren of u inderdaad wel de ramen genoeg openzet“. Het koste me alles om haar niet ter plekke te vermoorden.

Uiteindelijk trok zij toch enigzins bij en ik kan niet anders dan denken dat ook haar opgevallen moet zijn hoe de mijnheer zichzelf belachelijk liep te maken en dat onse problemen toch wel onnoemelijk, onnoemelijk bewezen zijn inmiddels. In elk geval kwam er een lijstje met de problemen die spelen. Dat gaan ze nu bespreken en zij komt alleen (heel verstandig) terug om door te spreken wat zij gaan oplossen en wat wij in hun ogen zelf op moeten lossen. Zeker de helft wordt opgelost door de renovatie die al aan de gang is, dat scheelde tenminste iets. Ik kreeg haar kaartje en ze lijkt wel voornemens toch nu daadwerkelijk iets te ondernemen. Maar wellicht ben ik gewoon stiknaief, dat kan natuurlijk ook.

Heb er nog hoofdpijn van …

Comments (14)Previous

Zaterdag Crypto

Next

Pech

14 Comments

 1. Leve de woningbouw, ben blij dat ik baas in eigen huis ben

 2. Met dit hete weer ken je beter overdag de ramen potdicht hebben zitten, anders is het binnen nog heter dan buiten straks. Mischihen is dat de bedoeling dat het vocht dan verdampt 😉

 3. Epi

  Het klinkt als een voorlopig happy end, op termijn dan.
  Waar de mevrouw en de meneer mee bezig waren leek op pure intimidatie. Goed dat je je poot stijf hield en niet capituleerde. (“Ja, “*snik*, “het is mijn eigen stomme schuld, sorry dat ik adem, ik zal voortaan braaf de ramen openzetten en naar buiten uitademen.”)

 4. Onze woningbouwvereniging is ook niet de toegeeflijkheid zelve (zo zijn de monteurs dit jaar al drie keer langs geweest voor, let wel, de douche… eerst hebben ze de kop vervangen, toen de kranen en laatst de slang… stel je voor dat je dat in één keer doet! Dat kan natuurlijk niet) maar dit slaat alles!
  Pootje stijf houden Cin, maar zo te lezen ben je daar erg goed mee bezig 😀

 5. Meneer kletst duidelijk maar wat in de ruimte. Voor het ventileren van de woning maakt het bijvoorbeeld buitengewoon weinig uit of de ramen wagenwijd openstaan of maar op een kier: ik ventileer mijn vooroorlogse woning bijvoorbeeld door niet meer dan voor en achter geregeld het bovenraampje half open te zetten.Blijkt ook wel uit het feit dat die ventilatiesleuven prima werken iha: als je kijkt hoeveel open ruimte er alles bij elkaar in die dingen zit is dat veel minder dan een openstaand raam. De regelmaat waarmee je ventileert is veel belangrijker.

 6. citrientje

  dat roepen ze bij mijn ouders al jaar of 15. Die blijven in de zooi zitten. x(

 7. Nieuwbouwwijken worden in no time uit de grond gestampt..
  Maar renoveren is dus een ander verhaal..

 8. Niet iedere woningbouw vereniging is laks. Gelukkig niet.

 9. @Chantal: hoewel de kosten dan ook voor jullie zijn kan ik me er alles bij voorstellen ..

  @Mannie: in de hitte laat ik in de middag de ramen dicht maar over het algemeen staan er overal kiertjes open. Ook om de binnenlucht een beetje gezond te houden 🙂

  @Epi: ik durf echt nog niet te zeggen of er een happy end komt. Deze belofte hebben we minstens een keer of vijftien eerder toegezegd gekregen tenslotte dus ik hou het maar op hoop vooralsnog 🙂 En mijn poot stijf houden heeft tot dusverre niets opgeleverd helaas, behalve dat ik elk bezoekje iets moeilijker mijn woede onder controle kan houden. (Ben eerder trots dat ik niet uit elkaar geklapt ben eigenlijk 😀 )

  @Adriana: ben al verbijsterd dat jullie een douchekop, slang en kraan hebben gekregen, dat is hier voor de bewoners.

  @Frans: nou er zat ergens een kern van waarheid in (het is even zoeken maaaaar …), de ramen wijd open in de winter bijvoorbeeld is geen goed idee, dan koelt het vocht in een klap af en dat geeft schimmelvorming. Dat was tevens de reden dat er in de laatste aanbeveling stond dat de ramen vervangen moeten worden door ventilatiesleuven, dan hoeven die raampjes niet open (want op een kiertje klappen ze meteen dicht). Maar goed, hij verzond het inderdaad waar we bij stonden denk ik zo. En het klonk verre van hulpvaardig, het was puur sarcasme met een vleug beschuldiging.

  @Citrien: hier is het ook maar afwachten.

  @feex: inderdeed. Of eigenlijk is het absurder, de buitenboel wordt niet alleen gerenoveerd maar werkelijk luxe uitgevoerd. We krijgen een gezamenlijke antenneschotel zodat die dingen niet meer op balkon hoeven (niet dat we een decoder hebben maar experimenteel krijgen we het), een videophone zodat je niet alleen hoort maar ook ziet wie er buiten staat, een nieuwe portiek, een nieuwe gevel mooi uitgevoerd met speciaal glazen platen. De gemeente doet er nog een buitenvuilcontainer bij die op pasje werkt en we hadden al een huismeester en een schoonmaakdienst (die even lijken te blazen maar we betalen er wel voor tenminste). Oftewel: wijkverbetering: als een bobo de wijk in rijdt lijkt het grandioos. Alleen jammer dat een lullig klein badkamertje betegelen onmogelijk is.

 10. @Cin: “er zat ergens een kern van waarheid in”: maar dan dus wel tegenovergesteld aan zijn opmerking. Hij beweerde toch dat jullie te weinig de ramen ver open hadden staan? En dat ver open blijkt dus in de winter zelfs juist tegengesteld uit te kunnen werken. Volgens mij blijft het dus maar wat in de ruimte kletsen van hem.

 11. Cin, die krijgen wij ook niet zomaar hoor. Daar moet je een ‘service-abonnement’ voor afsluiten. Voor wat je daar per jaar voor betaalt, kun je wel drie kranen, douchekoppen en slangen kopen 😀

 12. @Frans: enerzijds beweerde hij dat we de ramen te weinig ver open haden staan maar anderzijds dat we ze te ver open gooide. Dus hij kletste sowieso maar een end de ruimte in ja 🙂

  @Adriana: ah ik dacht al wat een luxe woningbouwvereniging maar dat zit dus in de servicekosten. Nou ja die kosten hebben we dan weer niet, daarom gebeurd er ook niets waarschijnlijk 😉

 13. Cisca

  Ach , ik heb hier (seniorenwoning)maanden met een lekkende gashoofdkraan gewoond. Mijn reuk is nihil en ik kan niks ruiken. De ketel van de cv was ook elke 2 weken helemaal leeg. Het instalatie bedrijf is er tig keren bijgeweest en elke keer een reparatie van niks. Tot er tot 2 x dezelfde monteur bij kwam. Gas afgesloten en Essent erbij. De lekkage van de ketel bleek onder de vloer te zitten. Koppelstukken zo strak aangedraaid dat ze waren gaan scheuren. Helaas was de momteur al getrouwd;)Ik was wel blij met hem. En de woningbouw. Ach het was gewoon mijn schuld.En ik moest maar niet elke week de zaak ontluchten en al die onzin meer.En de opzichter vond het ook raar dat ik hem aansprak op de slecht opgeleverde woning. En die lekkende GAShoofdkraan.??? Niet zo dramatisch doen hoor mevrouwtje. Nee mevrouw, natuurlijk laat ik mijn moeder in zo’n seniorenwoning wonen. Wat denkt u wel??!!:-&TJA

 14. Meende dat Toon Hermans? ooit zei: De gevels zijn vaak mooi (aanzien) maar achter de mooie gevel is het soms een zooi, daar speelt het leven af (inhoudelijk)

  Hij bedoelde het in een andere context, maar zo te horen kan die vergelijking ook in dit verhaal op!:-?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft