Big Brother geen probleem voor Tweede Kamer

Gisteren was het debat over het de verstrekkendheid van het Electronisch Kind Dossier (EKD) met ter illustratie het schaamhaardebacel. Tot mijn verbazing en ontzetting wonden kabinet als oppositiepartijen zich echter absoluut niet op over het EKD maar vielen slechts massaal – met uitzondering van D’66 – over de VVD heen. Aanstichtster van ‘al het kwaad’ Ineke Dezentjé Hamming werd weggezet als ‘geobsedeerd door Rouvoet’ en iemand ‘die werkelijkheid naar eigen hand zet’.

Nog verbazingwekkender was de uitleg die werd gegeven. Zo beweert Rouvoet dat we allemaal nog wel herinneren hoe er genante momenten bij de schooldokter waren en nog belangrijker, dat de gegevens die in het EKD geregistreerd zullen worden niet anders zijn dan nu op papier reeds zijn opgenomen.

Nou herinner ik me de schooldokter ook nog wel, de duizendpuntenlijst (PDF) toch écht niet. Er werd destijds niet bekeken of mijn gegevens wel of niet naar de kerk (!!) mochten, wat het intelligentie- en opleidingsniveau van mijn ouders was en of we ‘risico’s’ liepen een probleem gezin te worden door langdurig werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid, roken in huis, scheiding of dat er wellicht open water in de buurt te vinden was. Voor mijn holvoeten was het niet belangrijk hoe hoog de criminaliteitscijfers van mijn woonplaats waren en mijn lengte of curve van de ruggegraat werd niet afgemeten aan aanwezigheid of gebrek van het sociale netwerk van mijn ouders, laat staan wélk sociaal netwerk het dan om ging. Nog belangrijker, werden die gegevens ook niet van nul tot negentien bewaard en al helemaal niet beschikbaar gesteld aan iedereen die ook maar met jeugd of zorg te maken had.

Echter, vooral verbazingwekkend is hoe de voltallige Tweede Kamer vergeten lijkt te zijn met wel doel het heeft ingestemd met dit EKD. Het is immers niet bedoeld om de medische gegevens van onze kinderen zo goed bij te houden, het is in het leven geroepen om probleemgezinnen in spé op te sporen en zo het ontstaan van moeilijke tot mishandelde jongeren te voorkomen. Met als schrikvoorbeeld het meisje van Nulde, om de weerbarstige mens over te halen vooral de fantasie van George Orwell te gaan leven.

Het zal de Kamer blijkbaar worst wezen. VVD en D’66 zijn getikt, de burger is reeds te laat met massaal protest en zo zitten we met het zoveelste monster opgescheept. Het enige wat nu rest is vooral antwoorden op vragen te weigeren en zo goed of kwaad als het zal gaan gebruik te maken van verschonings- en vernietingingsrecht.

En uw kinderen uitleggen hoe papa en mama lagen te slapen toen Big Brother werkelijkheid werd …

(Met dank aan Frans54 die mij van vele links en informatie voorzien heeft)

Comments (11)Previous

Big Brother is watching the little ones some more ..

Next

Burger melkkoe

11 Comments

 1. ton

  Ik kan mij hoe dan ook niet herinneren een schoolarts gezien te hebben na de eerste helft van de lagere school, zeg maar na ongeveer mijn negende of tiende levensjaar. Daarvan herinner ik mij weer alleen de stethoscoop en dat ik op mijn hand moest blazen, terwijl de schoolarts in mijn onderbroek keek. De enige ongewenste intimiteit die ik, voor zover ik nog weet, heb ondergaan. Tòch heb ik tot heden een redelijk rustig bestaan geleefd en het leven van anderen (op mijn scheiding na) niet bovenmatig verstoord. Zou Rouvoet werkelijk denken dat de christelijke incest (het zaad mag niet verspild worden) gemeengoed is?

 2. Mijn herinnering aan de schoolarts komt aardig overeen met die van Ton, tegen de tijd dat het zinvol zou worden naar de ontwikkeling van schaamhaar te kijken was er in geen velden of wegen een schoolarts meer te bekennen op de scholen waar ik toen inmiddels op zat.

 3. Er zijm nu al ellenlange dossiers van de gezinnen die ontspoort zijn en maar niet op de rit komen.. en op straat of.. tussen wal en schip blijven hangen..
  De kinderen van 14 en jonger staan al automatisch dna geregistreerd bij de hielprik.
  Dagelijks worden we al gefilmd bij de normale handelingen zoals pinnen.
  Tja.. wat haalt dat uit?
  Als ik in D land te hard rij en een bekeuring krijg, werkt de politiek ook mee om mijn persoonlijke gegevens te verstrekken naam ( ook geboortenamen) adres en geboortedata.. wie weet wat nog meer.
  Al mijn financien zijn op te vragen dmv fiscaal nr.
  Wat is er nog privé zal ik zeggen..
  Ik weet het bloedgroep van mijn kinderen niet eens.. wel eens om gevraagd ,maar schijnbaar niet de moeite om deze beantwoord te krijgen.

 4. @ton/frans: ik moest op mijn veertiende ineens naar de schoolarts omdat ze me eerder waren vergeten. Dat was wel een genante vertoning, een mannelijke arts die ook maar vast mijn borstgroei en schaamhaar bewonderde en verder eigenlijk ook niet goed wist waarom ik alsnog erheen gestuurd was. Op zijn papieren kon hij eigenlijk niets kwijt omdat die bestemd waren voor een negen jarige en uiteindelijk vroeg hij maar of ik gelukkig was en toen kon ik met excuses voor de rare vertoning naar huis. Geloof dat het genanter voor hem was dan voor mij zelfs.

  Maar goed, nog steeds heeft het een geen zak met het ander te maken en is de Tweede Kamer vergeten waarvoor de hele handel in het leven geroepen ‘moest’. De schoolarts kan terugverwijzen naar de huisarts maar heeft met de schoolloopbaan toch niets te maken.

  @Feex: dat was aanvankelijk al mijn bezwaar, de problemen zoals bij het meisje van Nulde kwamen geheel niet voort uit slechte registratie maar uit volkomen beroerd handelen van jeugdzorg. Kan je registreren tot je een ons weegt, zal geen enkel verschil maken als het handelen niet veranderd.

  Dat er al niets prive is, vind ik dan een beroerde reden om de boel nog meer te laten escaleren. Bovendien hangen hier meer consequenties aan. het gaat immers niet slechts om de registratie maar ook om de ingrepen die er op kunnen volgen waar je je niet aan kan onttrekken. Zoals verplciht de kinderbescherming binnen laten omdat je arbeidsongeschikt bent en rookt dus een risico vormt. Of erger, kinderen die weggehaald worden om die redenen.

 5. @frans54: Overigens excuses dat ik voorheen vergeten ben een linkje naar jou te plaatsen. Het is tenslotte naar aanleiding van jouw tips dat ik de laatste twee dagen geschreven heb. Heb ondertussen alsnog een link geplaatst in de posting.

 6. Bedankt, had er zelf trouwens geen probleem mee hoor, vond dit gewoon interessant genoeg voor een log maar had zelf al een ander onderwerp terwijl jij hier al aandacht had besteedtaan en hier een uitgebreide discussie had gehad over dit onderwerp.

 7. Lennard

  http://www.ouders.nl/mjur2008-ekd.htm

  Wat een nare enge ontwikkelingen in dit landje. En waar is de PVV? Die hadden toch iets met vrijheid?

 8. @Lennard: geloof je de PVV?

 9. Lennard

  Nee. Ik vraag me alleen hardop af wat ze nu echt vinden van het woord vrijheid. Het doet me vermoeden dat dat iets met hun hele oprichting te maken heeft. Maar nu geven ze niet thuis. Dus toch een one issue partij.

 10. meisje van Nulde is een excuus geweest voor het EDK, nooit de reden. De reden is er 1 van een hele andere orde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft