Niets recessie, enkel vooruitgang

Waar Wouter Bos eerder eens riep dat koopkrachtplaatjes weinig zeggend zijn én er een recessie aan komt, verkondigde hij vandaag blijkbaar dat de koopkracht in 2009 een ‘dikke plus’ zal laten zien. We zouden er tussen de een en anderhalf procent op vóóruit gaan. Welliswaar betalen we de eerste maanden wat meer aan energie, maar allee, daarna gaan de energieprijzen vast lekker omlaag (ja vást). En aan de pomp is het al genieten geblazen. Dat komt plotseling helemaal goed. Volgens Wouter Bos en de nog geheime cijfers van het CPB dan dus.

Ik verwacht dan ook dat er aanstaande maandag een geldboompje voor op balkon afgeleverd zal worden, met complimenten van het huidige kabinet. Want ok, de WW-premie gaat eraf. Maar dat scheelt voor mij en vele anderen slechts enkele euro’s. Part-timers schijnen er zelfs wat op achteruit te gaan. Daar staat dan tegenover: de supermarkt-tax, stijgende lokale belastingen, de reclame-tax, stijgende kosten kinderopvang, een hoger eigen risico, stijging aanvullende verzekeringen en eigen bijdragen in de zorg, uit het raam gesmeten vergoedingen van AWBZ-middelen en/of medicijnen, genoemde hogere energieprijzen waarvan nog maar te bezien is hoe fors die omlaag gaan vanaf 1 juli, een fikse versobering in aftrekposten ziektekosten en gerommel in de pensioenfondsen. Kan iemand de plus nog ontdekken?

Ok, laat ik een zonnige bril opzetten. Wellicht bent u niet pensioengerechtigd, heeft u met gezondheidszorg niets vandoen, zijn er geen kinderen, betaalde u voorheen behoorlijk wat WW-premie en tankt u zich te barsten aan goedkopere benzine. Dan klinkt het allemaal toch heel aardig, in tijden van economische crisis nog een plus op de balans vinden…

Hoewel, is het dan niet een kleine compensatie voor de achteruitgang van 2008?

Comments (6)Previous

Den Haag verkapt rookverbod op straat?

Next

'Stunten' met uw gezondheid

5 Comments

 1. Stekkie

  Bos met een ‘geruststellend’ riedeltje: ‘koopt u gek met Sint en Kerst, want uw tekorten worden volgend jaar aangevuld.’ :d

 2. Een “bos” dat mensen met een kluitje in het riet stuurt.
  Bah!
  Driewerf Bah!

 3. Bos baseerd zich inderdaad voor een belangrijk deel op die wegvallende WW premie. Maar ook op dat volgens hem de eerstvolgende loonsverhogingen in de CAO’s gebaseerd zijn op het eerdere inflatiecijfer van boven de drie procent. Dus blijft ook daar volgens hem iets over. Wat hij niet beseft is dat de meeste CAO’s afgesloten zijn in een tijd dat de inflatie nog rond of zelfs beneden de twee procent was, in veel CAO’s is de eerstvolgende verhoging niet meer dan circa 1,5%. Zijn gedachte plus op dat punt is dus voor de meesten een min. Hij zal wel in de war geraakt zijn door de verhoging van 10% die voor ministers e.d. in het vat zit.

 4. de sigaren uit eigen doos worden rondgedeeld.
  goh..wie ís de nu weer de sigaar ?
  Ik las nu net dat de gemeentelijke tarieven worden verhoogd.. heeft dat iets te maken met de icesafeaffaire?
  gaf me te denken…….:((

 5. Wanneer gaan mensen nu eens inzien dat bos gewoon een greefo is met die een pvda-er uithangt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft