Fijne huisarts

Voor het eerst in mijn leven heb ik een vriendin gevraagd mee de spreekkamer van de huisarts binnen te gaan. Voor emotioneel support, om mee te onthouden wat er gezegd zou worden, om eventueel aan te vullen en en mij in de gaten te houden voor het geval ik in woede zou ontsteken. Kunt u nagaan hoe groot mijn paniek gisteren is geweest.

En gelukkig, het gesprek met de huisarts verliep simpelweg aan alle kanten zeer prettig. Hij moet wel even de adviezen van de internist afwachten, maar ziet geen reden om meteen mijn glazen in te gaan gooien door de behandeling met B12 te stoppen waar ik juist zo van verbeter. Het is zijn bedoeling dat ik over een tijd leer hoe ik op gevoel kan gaan aangeven of en hoeveel B12 ik nodig heb. En denkt dat ik daar wat langer voor nodig zal hebben dan zijn andere B12 patienten, simpelweg omdat ik in een stressvolle periode van rouw zit.

Verder heeft hij niet het gevoel de grootste expert te zijn dus meende zich nog wat te moeten verdiepen, met name in het vitamine D verhaal. In elk geval wil hij het wél in de gaten houden en om de zoveel tijd testen. Hij vond het zelf een goed idee als hij me verder zou gaan begeleiden en gaat duidelijk ook af op mijn input in deze.

Ook fijn is dat hij aangaf dat het vaker voorkomt. Dat artsen alleen kijken naar oorzaken en zodra ze geen oorzaken vinden, concluderen dat er ‘dus’ niets aan de hand zou zijn. Volgens mijn huisarts een verkeerde conclusie, hij meent dat de patient nog net zo ziek is, dat het alleen maar zegt dat de arts niet alles kan verklaren en er nog veel is wat artsend Nederland nu eenmaal niet weet. Het was meer begrip dat ik durfde te hopen.

Kan dus opgelucht het weekend in …

Het is sowieso frappant hoe empathisch deze huisartsenpraktijk te werk gaat. Van huisarts tot assistentes, allen zijn ze zeer begaan en ook als ze het grondig oneens zijn, kan erover gepraat worden. Denk dat het de allereerste arts is die ik ben tegengekomen, die gerust op zijn standpunt durft terug te komen of aan durft te geven dat hij niet alleswetend is. Het zou eigenlijk niet zo bijzonder moeten zijn, maar dat is het wel ..

Comments (5)Previous

Kut arts!

Next

Werknemer letterlijk gescanned?

5 Comments

 1. Waauw wat een opluchting. Wat fijn om zo ontvangen te worden, met zoveel begrip en voorzichtig inzicht. Houd je maar vast aan deze huisarts, die kijkt tenminste naar de persoon achter de patient. Wat heerlijk Cin, zo kun je tenminste rustig het weekend in, en je weer bezighouden met belangrijke hartezaken in plaats van debiele artsen.

 2. Zuinig op zijn, ze zijn helaas inderdaad bij lange na niet allemaal zo.

 3. desiree

  Fijn om dit vervolg te lezen, zo kun je weer een beetje het weekend fatsoenlijk in!
  Toch nog niet zo een gekke huisarts dan, en als je regelmatig vit B12 laat testen en je zakt al gauw naar beneden weet de man ook wel dat het niet vanzelf allemaal over is…
  Internist nodig om de huisarts wakker te schudden, en internist zakt nu weer in zijn winterslaap maar die huisarts gaat nu er wel in mee, beetje lomp op zijn zachtst uitgedrukt, als jij maar op de rails in dit alles blijft 😡

 4. @Wenz: inderdeed

  @frans: heb wel eens het idee meer niet dan wel 🙁

  @desiree: ja het verloopt wel wat grillig zo he. Maar goed, als het maar op de rails blijft inderdaad.

 5. Wat een achterlijke internist zeg. Gelukkig hecht je huisarts en de huisartsenpraktijk wat meer waarde aan jou.
  Ik denk dat men vaak het belang van een goeie uitgebalanceerde vitaminenhuishouding uit het oog verliest.
  Je niet laten doen hoor Cinny! Het is jouw lichaam en jij moet er mee leven, niet die internist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & theme based on Lovecraft